Arrangementer

læs også om generalforsamlingen 
   læs også om udflugter 

Medlemsmøde den 6. december 2017

I år blev julemedlemsmødet afholdt på Vestermarie skole, der nu er foreningshus. Der var 24 fremmødte, og mens vi ventede på, at gløggen blev varm og æbleskiverne serveret, lod Klaus Thorsen de ca. 50 nyfundne guldgubber fra de seneste rekognosceringer på Sorte Muld gå rundt mellem medlemmerne til beskuelse.

Efter formandens velkomst, hørte vi Finn Ole Nielsens foredrag om de førkristne ofringer i Guldhullet, hvor der også blev trukket paralleller til andre fund i Smørenge, ved Vasagård og Sorte Muld.

Bornholm er nu om stunder et sted, der tiltrækker de bedste arkæologer fra nær og fjern, f.eks. Mike Pearson, USA og Harald Meller fra Halle, der også er kendt for sit arbejde med Nebra-skiven. Fra USA kommer 8 arkæologi-studerende hertil, og der er en godkendelse som Field School på vej i samarbejde med Stanford University, Californien. Nicolas Carrata fra Mexico deltager i opstarten af arkæologimiljøet i fire uger.

 

24 fremmødte medlemmer på Vestermarie Skole


Herefter fortalte Finn Ole om de fine guldgubber og viste sammenhæng mellem gubberne fra Guldhullet og Sorte Muld, og hvordan gubber, "guldgummer" og andre mærkelige væsner hører til den germanske jernalders store centre herovre. Det er kun ved centrene, der findes guldgubber, og der er fundet over 2600 stk. herovre.

Men inden vi gik over til detaljerne, havde Finn Ole en opfordring til, at ALLE holder øje med om dem, der går på markerne, også har tilladelse fra museet til at gå der. Der er observeret en del selvtægt fra uautoriserede detektorfolk, og det er vigtigt, at vi får landmændene i tale, så der kan komme politianmeldelser på dem, der stikker ting i egen lomme!

Plinius d.Æ. omtaler sandsynligvis Bornholm i et af sine skrifter i det første århundrede som Æningia - Østre Herred hed faktisk i ældre tid Innings Herred. Lilleborg og Klinten kunne have været tilflugtssted i 4-500-tallet. I 2004 blev der fundet guld og sølvmønter og guldgubber samt patricer ved Smørenge.

Herefter så vi billeder af en smuk dragefibel, andre fibler, sværdknapper, mønter: denarer, dirhems, en tysk mønt samt endelig de små kvindefigurer, hvor især "slattenlangpat" også havde været vist for dronningen. Disse figurer kendes IKKE fra Sorte Muld. Sådanne kvindefigurer tolkes andre steder i landet som "gamle elverpiger" på grund af deres hule rygge.

De gubber, der kun er troldeansigt med arme og ben, kendes fra mange steder i verden og kaldes på latin: Blemmyes - de ses bl.a. på Piri Reis' berømte middelalderkort. Adelsslægten Trolle har også lignende trolde i deres våben. Måske er vi ved de tidligste opfattelser af de underjordiske?

Kogestensgruber fra Smørenge er efter de seneste dateringer på alder med guldgubberne.

Herefter hørte vi om masser af solsten og "marksten" fra Vasagård, og turen gik nu til Smørenge, hvorfra der var vandvej med landingsplads nede ved Sose i jernalderen.

Stolper fra Vasagård er kørt til Tejn til undersøgelse, og endvidere hørte vi om solstenene fra Vasagård, der især stammer fra vestpladsen. Korn- og marksten blev gennemgået, og der er også fundet keramik-solsten.

Men det har ikke været let med den megen regn - vi så billeder, der viste pladsen mere og mere oversvømmet, efterhånden som efterårets vandmængder hjemsøgte os.

Et spændende og hyggeligt møde med masser at tænke på i de lange vinteraftener!

Hyggeligt samvær med æbleskiver og glögg