Arrangementer

læs også om medlemsmøder 
   læs også om generalforsamlingen 

Medlemstur til Blekinge den 5. september 2015
Lørdag den 5. september var vi 20 personer, som rejste i samlet flok med morgenfærgen mod Ystad: 14 medlemmer af DBA + 2 ledsagere samt 4 medlemmer af Foreningen Bornholm havde meldt sig til denne endagstur til Blekinge.

I Ystad steg vi på en bus, som skulle bringe os til Blekinge, nærmere bestemt Västra Vång og Blekinge Museum. I Västra Vång blev der for få år siden i forbindelse med et vandrensningsprojekt fundet en jernalderbosættelse med tilhørende kultplads med fund af bl.a. guldgubber, romerske figurer og spydspidser.

I området findes også mange stensatte gravfelter, som vidner om menneskers tilstedeværelse gennem flere perioder af oldtiden, ikke mindst yngre jernalder og vikingetid.
 

Deltagerne besøger Blekinge Museum i Karlskrona

I mange dage havde vejret vist sig fra sin bedste side, men netop på denne dag kom vejrskiftet med truende skyer, som senere blev til hyppige regnbyger.

Vi mødtes med vores guide, arkæolog Mikael Henriksson, lidt syd for Västra Vång ved Björketorpsstenen, en 4 meter høj runesten, Sveriges højeste. Efter lidt information om området og stenen fortsatte vi få km mod nord til Västra Vång, hvor vi hørte om de spændende udgravninger og fund. På grund af regn foregik det meste i bussen, men vi nåede et kort besøg på selve fundstedet på toppen af en lille bakkeknold.


Vi fortsatte herefter mod Karlskrona og Blekinge Museum, hvor vi fik vi lidt at spise og drikke på museets restaurant, inden vi besøgte selve museet. Her så vi en lille film om Västra Vång og en lille udstilling med de vigtigste fund.

Bagefter fortsatte vi til museets magasin i udkanten af byen, hvor nyt og gammelt var udstillet fra gulv til loft. Det mindede om vores egen ”Teknisk Samling”, her var bare lidt højere til loftet. Særlig interesse vakte det seneste fund, en galionsfigur fra det danske skib ”Gribshunden”, som sank i Ronneby skærgård i 1495. Figuren, som har et hunde- eller dragelignende hoved, var lagt i vandbad, inden den skal konserveres.


På vej tilbage mod Ystad blev der handlet og provianteret i et indkøbscenter nær Kristianstad. I Ystad spiste vi en god middag, inden afgang med færgen. Vi var tilbage på Bornholm ved 22-tiden efter en lang, men oplevelsesrig dag.

 Aftensmad i Ystad inden afgang til Bornholm

Medlemsudflugt til Hammershus den 29. juni 2014

Levende fortidsminder på Hammershus – oplevet i strålende regnvejr

Søndag den 29. juni havde De Bornholmske Amatørarkæologer inviteret medlemmer med ledsagere på tur på Hammershus med fokus på kulturreliktplanter, også kaldet levende fortidsminder.

Desværre blev det den første rigtige regnvejrsdag efter en længere periode med tørvejr. Fremmødet var derfor også lille, men det lykkedes alligevel at samle 15 personer til en interessant rundvisning med Tino Hjorth Bjerregaard som guide.

 

Tino fortæller om reliktplanter på Hammershus

Reliktplanter betegner indførte planter, som vokser på et sted længe efter, at den oprindelige dyrkning er ophørt. Planterne blev anvendt mod sygdom, som mad, farvestof, fibre, dufte og pryd.
Tino førte os rundt til nogle af de mange reliktplanter, som findes på Hammershus, herunder kongelys, bulmeurt, filtet burre, malurt, kalmus, havrerod og sort radeløv.

Nær indgangen til Slotsgården har Tino tre skuebede med jord fra udvalgte steder langs murene. Her kan han og gæsterne følge med i hvad der spirer på af reliktplanter.

I en af staldene i Slotsgården vokser den meget sjældne havrerod, som i Danmark måske kun findes på Ertholmene og Hammershus. Den blev anvendt som køkkenurt, da den har en lille spiselig pælerod.

Vi sluttede dagens rundvisning i Mantelgården. Her vokser den sjældne bregneart sort radeløv i murværket, hvilket giver udfordringer for håndværkerne, som skal renovere murene, men det er der fundet en løsning på. Det gælder om at finde en balance, hvor både planter og murværk bevares.

De våde deltagere lytter interesseret til Tino

Medlemstur til Nationalmuseet den 4. oktober 2008
I maj måned 2008 kunne Nationalmuseet indvie den nye udstilling af ”Danmarks Oldtid” efter flere års ombygning. Fund fra stenalder til vikingetid skulle præsenteres på en ny og mere overskuelig måde, det gjaldt både gammelkendte og ikke tidligere udstillede genstande.

Lørdag den 4. oktober rejste elleve medlemmer af De Bornholmske Amatørarkæologer + én ledsager på en endagstur til hovedstaden for at opleve den nye udstilling. Fra Sjælland deltog tre medlemmer + to ledsagere. Altså i alt 17 deltagere.
 

Forventningsfulde deltagere foran Nationalmuseet

På Nationalmuseet bød museumsinspektør Peter Vang Petersen velkommen og fulgte med rundt i udstillingen. Han fortalte med sin klare og høje røst levende om de udstillede fund og kom med nye og utraditionelle bud på deres opståen og funktion.

Der var både mulighed for at se gammelkendte fund, men også mange ”nye” genstande var kommet frem af gemmerne.
Af nye fund fra Bornholm var bl.a. ”kræmmerhuset” med guldbrakteater fra Ibsker og dragen + rygknapfiblen fra Smørenge.
Efter den kulinariske oplevelse i museets restaurant valgte nogle at kigge lidt mere på museumsbutikken, mens andre ville fordybe sig lidt mere i udstillingen.

Om forventningerne til den nye udstilling blev indfriet må være op til den enkelte at afgøre. Uanset hvad, er Nationalmuseet altid et besøg værd.

Solvognen fra Trundholm mose